Training

Sportweek week 45 en 46 2016

Trainer Huub wilde testen wat er zou gebeuren als ik 200 km zou gaan lopen in 9 dagen. De week die we ervoor hadden uitgekozen bleek er 1 te zijn met wind, regen, storm en rondvliegende takken. Alleen de week ervoor was ik ziek, dus het was nog even de vraag of het wel zou kunnen doorgaan. Nou, hij is doorgegaan, en hoe!

IMG_0315

De eerste week was ik dus herstellende van een flinke verkoudheid. Ik had echter op maandag een hot yoga proefles staan. Ik wilde uitproberen of dat zou kunnen bijdragen aan de hittetraining voor de Marathon des Sables. Ondanks mijn verkoudheid maar gegaan. Het was er zo’n 40 graden binnen, dus de temperatuur kwam al redelijk in de buurt. De oefeningen gingen me best goed af. Maar goed dat Huub ook mijn mobiliteit in de gaten houdt. Desalniettemin had ik wel spierpijn van dat uurtje yoga!

Omdat ik dus een flinke verkoudheid had, mocht ik van Huub niet eerder dan op vrijdag komen trainen. Die vrijdag is hij aan het testen geweest wat de huidige status is. Ik moest wat deadliften, zonder in verval te raken. Alles was daar gelukkig nog ok. Als afsluiter nog 6 setjes achter de prowler aan het rennen geweest met weinig rust. Nou, dat hakte erin zeg! Ik moest zeker 10 minuten bijkomen.

En toen was het zover. Ik moest van Huub gaan rennen, uiteraard met mijn 5 kg rugzak. In 9 dagen 7 keer rennen. Het schema was als volgt: 20-30-rust-20-30-rust-30-30-30. Dat zijn de kilometers die ik minstens moest lopen. Op zaterdag begonnen met de eerste 22 km. Dat ging best aardig. Op zondag had ik er 31 gedaan. Ik was zo verschrikkelijk stijf, dat ik twijfels had hoe het verder zou gaan. Maandag was gelukkig een rustdag, maar ik was nog steeds erg stijf. Dinsdag waren het er 24, op zich best vlot gegaan. Op woensdag was het pestweer. Veel regen en wind. En ik had mijn vrouw beloofd haar auto bij de garage op te pikken. Dus mijn route ging langs het kanaal voor 15 km. Die 15 km waren vol tegen de wind in met een hoop regen. Daar is mijn broek zo nat van geworden dat deze is gaan schuren langs mijn bovenbenen en mijn edele delen. Die waren erg gevoelig geworden.

Ik ben deze woensdag ook begonnen met het lopen op het systeem wat ik straks in de woestijn wil gebruiken. Het schema is 25 minuten rennen, 5 minuten lopen. Die 5 minuten gebruik ik om te eten en te drinken, maar wel terwijl ik gewoon doorloop. Dat werkt erg goed. Ik was lang niet zo stijf als na de 30 km van zondag!

Na de rustdag van donderdag stonden er 3 dagen van minstens 30 km op de planning. Wat schetst mijn verbazing? Deze gingen eigenlijk heel soepel. Zelfs zonder ’s avond heel stijf te zijn. Op zaterdag had ik ondanks mijn ren/loop systeem de 30 km in 3 uur en 12 minuten gelopen. Vrijdag en zondag waren nagenoeg gelijk met 3 uur 17 op de 30 km. Nagenoeg alles onverhard, met mijn rugzakje. Dat ging uiteindelijk beter dan gedacht! Ik kon een klein vreugdesprong niet onderdrukken toen ik de 200 km heb gehaald!

Tevens heb ik iedere loop het eten op wat ik in de woestijn wil gaan gebruiken. Dat zijn 600 Kcal aan Joylent shake met wat beef jerky, en tijdens het lopen een 400 Kcal Oatking havermout blok en in mijn flessen zaten BCAA’s en een maltodextrine, isotopen oplossing. Dat ging erg goed!

Heb ik dan nergens last van? Nou, op zondag begon ik mijn voeten wel te voelen en heb ik zowaar een kleine blaar op een teen gelopen. Ik denk dat mijn sok daar niet goed zat. Verder had ik dus schrale edele delen, maar hoogstwaarschijnlijk gaat het in de woestijn niet regenen, dus de kans dat mijn broek nat wordt is nihil. Ik heb ook geleerd dat hardlopen een slechte manier is om af te vallen. Ik ben 200 km later nog geen halve kilo kwijtgeraakt, maar dat was goed, zei Huub. Komende week gaat Huub testen wat de impact van het lopen op mijn musculair en neurologisch systeem is geweest. Ik ben benieuwd!

2 thoughts on “Sportweek week 45 en 46 2016

    1. Bedankt! Ik vind het wel bijzonder dat je, om heel ver te lopen, niet heel ver hoeft te trainen. Ik hoor van anderen die ook in de woestijn gaan rennen dat ze wat last hebben van allerlei overbelastingsdingetjes. Mijn voorbereiding bevat niet veel lopen, maar die 200km ging eigenlijk erg goed. Ik vind het wel fijn zo. Gewoon nergens last van en een dag na die 200km geen overbelastingsverschijnselen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *