De training is klaar, maar ben ik er klaar voor?

Vorige week was ik bij trainer Huub voor een lekkere pittige training. En terloops zegt hij: “Tja, dit was de laatste training, we zijn klaar.” Dat was schrikken. Ineens komt die Marathon des Sables wel heel dichtbij. Het afgelopen jaar maakte ik mezelf niet druk. We waren aan het trainen, met veel goede en af en toe een slechte dag, maar de marathon was nog ver weg. Maar nu niet meer. Ben ik er wel klaar voor?

Afgelopen tijd heb ik veel trainingen gedaan. Lopen met mijn rugzak, vaak vooraf gegaan door een sleep sessie. Daarbij de trainingen bij Huub. En alles ging best goed. Ik heb al mijn spullen binnen. Ik zelfs een shirt sponsor gevonden, Dutch High Tech Systems, een bedrijf wat ik zelfs al sympathiek vind zonder dat het me zou sponsoren. En toch lig ik er steeds meer wakker van dat ik straks door de woestijn ga rennen.

 

Alles uittesten

Afgelopen week heb ik zelfs mijn slaapzak en matje uitgeprobeerd. Gewoon thuis, op de plavuizen in de woonkamer. Lag het lekker? Nee, niet echt, maar het is wel vol te houden. Het zijn maar 8 nachtjes straks in de woestijn. Het eten wat ik daar ga eten heb ik ook al diverse malen getest. Ik loop er goed op, zonder last te krijgen van mijn maag. Ik heb nu ook een goed systeem gevonden om het mee te nemen in de voedsel pakketten. Alle spullen van de kit list heb ik binnen. Met de spullen zit het wel goed.

Ik heb een jaar geleden 2 moedervlekken weg laten halen die precies op plekken zaten waar de rugzak gaat zitten schuren. Ik heb uitgetest wat het beste werkt tegen het schuren en voorkomen van schuurplekken; afplakken met tape, speciale creme’s, ja zelfs die plekken laten waxen! Ook ben ik al 5 maanden elke avond mijn voeten aan het insmeren met kamferspiritus, om mijn voeten wat stugger te maken. Met de lichamelijke voorbereiding zit het wel goed.

Vorige week zaterdag heb ik een 50 km trail gedaan door het zand op het strand en de duinen. Ook dat ging al erg goed. Ja, het was zwaar en de laatste 10 km was echt ploeteren, maar ik ben over de finish gekomen met mijn rugzak op mijn rug. Drie dagen later ben ik bij Huub geweest voor een korte training om te zien hoe het met het herstel was. Het was alsof ik een klein rondje in het park had gedaan, dat weekend. Ook met het herstel zit het wel goed.

Door het artikel van onderlaatst in de BNdeStem, heb ik veel media aandacht gekregen. Ik ben in diverse radio uitzendingen geweest, op TV en in de krant. Mijn verhaal spreekt veel mensen aan en ook straks tijdens de wedstrijd ben ik te volgen op de radio. Qmusic gaat mij dagelijks in de ochtendshow bellen. Dus ook de media aandacht zit wel goed. Waarom maak ik mezelf toch zo druk?

 

Ben ik bang?

Ben ik wellicht bang? Bang dat ik het niet haal? Bang dat ik uit ga vallen door een blessure. Of misschien heb ik met deze race mijn meerdere gevonden? Of maak ik me druk of het thuis allemaal wel goed gaat als ik weg ben. Ik kan niet zomaar terug naar huis als er iets aan de hand zou zijn. Of ben ik bang voor de blaren? De helft van de deelnemers krijgt serieuze blaren. Of is het toch gewoon het onbekende?

Gelukkig kan ik dan toch elke keer weer terug grijpen op alles wat goed is gegaan. De trainingen zijn goed gegaan. Ik ben fysiek sterk en heb een bere-conditie op het moment. Ook is het niet de eerste keer dat ik iets ga doen wat ver buiten mijn comfort zone ligt. Ik weet dat ik zware momenten zal gaan hebben, maar die heb ik ook al eerder gehad. Als de helft van de deelnemers serieus last van blaren krijgt, dan finisht daar nog steeds een groot gedeelte van. Blaren zijn vervelend, maar niet onoverkomelijk.

Laat ik er maar vanuit gaan dat die zenuwen van de spanning komen en erbij horen. Gelukkig heb ik er ook erg veel zin in, dus laat die marathon maar komen. Alle seinen staan op groen!

 

 

Wil je me volgen?

Wil je me volgens tijdens de marathon? Ik ben te horen in de uitzending bij Matti en Wietze op Qmusic. Daarnaast probeer ik elke dag een kort stukje online te posten op de Ga toch leven! facebook pagina.

Op de website http://www.marathondessables.com/en/ kan ik realtime gevolgd worden aan de hand van mijn startnummer 559.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *